Krav Maga voor burgers

Krav Maga bestaat uit eenvoudige intuïtieve technieken die gemakkelijk zijn aan te leren en welke echt effectief zijn. Ze zijn gebaseerd op logische, natuurlijke, grof motorische reacties van het lichaam waardoor het systeem ook tijdens extreme druk in stresssituaties kan worden toegepast. Een goede fysieke en/of mentale conditie is geen voorwaarde om met de les(sen) en/of cursus(sen) te kunnen starten, net zo min als dat men een gevechtssport of martial arts achtergrond nodig heeft. 

In tegendeel, iedereen, man, vrouw, jong, oud, (vanaf 16 jaar en zonder strafblad), kan meedoen! Er wordt getraind op eigen niveau, dat wil zeggen in de fysieke en mentale conditie waarin men zich bevindt. Naarmate de lessen vorderen bereik je al snel een hoger niveau.

Fysieke factoren zoals de bouw, kracht, lenigheid, snelheid, en uithoudingsvermogen - eigenlijk de lichamelijke conditie - zijn belangrijk tijdens de training en zeker tijdens een geweldsconfrontatie of incident. Ook de mentale conditie en instelling tellen dan zwaar mee, vandaar dat ook dit tijdens de lessen de aandacht heeft en er door het vergroten van tactisch inzicht en het zelfvertrouwen grote winst valt te behalen. Nogmaals, iedereen kan meedoen.

Is dit dan zoveel anders dan voor militairen of politie?

Op zich verschillen de technieken niet zoveel, maar wel de manier van trainen en hoe we een situatie beëindigen. Voor alle doelgroepen  eigen veiligheid en/of de veiligheid van anderen de nummer één prioriteit. Militairen en politie hebben beschikking over geweldsmiddelen, protectiemiddelen, communicatie-apparatuur en werken binnen kaders van hun ambtsinstructie. Zij zijn dus in zekere mate beperkt in hun mogelijkheden, maar aan de andere kant beschikken ze over wapens. Burgers dragen doorgaans geen wapens en worden niet beperkt door een ambtsinstructie of rules of engagement. Dat betekent niet dat burgers er maar ongestraft op los kunnen meppen. Er bestaat zoiets als proportionaliteit en er is een wet die omschrijft wat wel en niet mag en onder welke omstandigheden.

Het toepassen van geweld is strafbaar in Nederland. Er bestaat geen ‘recht’ op zelfverdediging. Je kan alleen een beroep op noodweer doen. Meer hierover kan je lezen bij de veelgestelde vragen

We gaan hier verder niet op in op deze site, maar het komt er op neer dat je jezelf mag verdedigen. Wij leren onze studenten rekening te houden met wat wettelijk toegestaan is, maar dat de praktijk en de theorie onder stress van een aanval moeilijk te combineren valt kom je ook in de trainingen al snel achter.

Waar een politieman na zijn zelfverdedigingsactie overgaat tot controle van de situatie of aanhouding, leren wij de burger te kiezen voor de veiligheid van afstand door tactisch te verplaatsen en weg te rennen nadat je je tegenstander(s) hebt uitgeschakeld. Met uitschakelen bedoelen we dat we doorgaan met toepassen van noodzakelijk geweld, totdat het verzet van de tegenstander(s) gestopt is.


Middels unieke Krav Maga drills bereiden we je zo goed mogelijk voor op een fysieke confrontatie. Aggression, determination, stamina en power drills zijn onderdeel van de training. Deze drills zijn vaak afkomstig uit het Israelische leger en bedoeld om je dat te geven wat je nodig hebt, namelijk de wil en de middelen om te overleven in een noodsituatie.