Examens

Het systeem van levels van het civiele Krav Maga is bij de IKMF didactisch stapelend opgebouwd. De principes, gegrond in natuurlijke reacties, komen telkens terug en vormen de brede basis voor alles wat daar uit voort vloeit. Startend met de P levels en uitbreidend naar de G levels wordt er telkens vanuit deze onderliggende vaardigheden gewerkt aan oplossingen voor minder of meer complexe (denk bv. aan wapens) aanvallen.

Iedereen traint op eigen niveau en kunnen en daarom kan niet iedereen binnen dezelfde gestelde tijd op gewenst niveau zitten. De instructeur kent de geschiedenis, de groei en ontwikkeling van de student. Hij bereidt jou voor op het vermijden van conflict en indien onvermijdelijk, het snel beindigen van het conflict in jouw voordeel. Het curriculum is een rode draad en een middel om te testen. Krav Maga is veel breder en veel meer dan het curriculum. Het is dan ook bijna onmogelijk dat iemand binnen de gestelde tijd klaar is met zijn/haar echte level. 

Iedereen die in een IKMF club traint en IKMF Krav Maga leert wordt lid van de IKMF, of je nu gaat testen of niet.

Jouw instructeur meldt je aan voor een leveltest. Vanuit de aministratie van de IKMF wordt bekeken of en wanneer je een leveltest kunt doen. We kijken naar de minimale tijd tussen de levels.

Dat geldt ook voor level 1. Voor IKMF geldt de datum dat je bent ingeschreven bij de bond als jouw startdatum en niet de datum dat je bij je club bent gestart, deze behoren min of meer identiek te zijn. We geven mensen echter 6 weken de tijd om zich in te schrijven zodat ze rustig kunnen beslissen of ze verder gaan met Krav Maga. Het te laat inschrijven kan dus resulteren in dat je voor de IKMF onvoldoende trainingstijd hebt en niet op kunt gaan voor je level test. We houden rekening met die 6 weken bedenktijd. Op het moment van je leveltest P1 ben je dus minimaal 11 weken lid van de IKMF.

Afname examen

De examens voor de graden P1, P3 en P5 worden door de instructeurs van Krav4Defense afgenomen op de locatie in Hoofddorp. De examens voor de levels P2, P4 en de de G levels worden landelijk (regionaal) op een centraal punt afgenomen door één of meerdere GIT instructeurs van IKMF uit Israël, eventueel bijgestaan door high level IKMF instructeurs uit Nederland. 

Je wordt dus niet door je eigen instructeur geëxamineerd. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we overal hetzelfde Krav Maga blijven geven. Eventuele verschillen worden zo in een vroeg stadium ontdekt en kunnen worden gecorrigeerd. Je instructeur bepaalt wanneer je klaar bent om op examen te gaan. Na het behalen van je P1-graad krijg je een diploma, een zogeheten ‘level patch’ voor op je broek en wordt je IKMF-paspoort afgetekend en doorgemeld aan de IKMF. De een traint een uurtje in de week en de ander meerdere uren per week. De tijd tussen de examens is een minimale tijd. Train je een uurtje per week dan geldt een langere trainingstijd voor je level. Reken minimaal 45 lessen eer je je instructeur benadert voor een P1 test en 65 lessen voor elk opvolgend P level en 96 uur voor een G level.

Dit betekent dat er tussen de start en het P1 examen minimaal 4 á 5 maanden zit. Vanaf P1 t/m P5 geldt het dat er minimaal 5 á 6 maanden tussen zit bij 3 uur per week trainen. Vanaf P5 t/m G4 geldt een minimale tijd van 9 maanden bij 3 uur per week trainen. Naar G5 en Expert 1 geldt een minimale tijd van 1 jaar. 

Examenkosten

Voor de examens gelden de volgende kosten:

P1
€ 45 (inclusief level patch en diploma) IKMF Paspoort is evt zelf te bestellen bij IKMF)

P2 t/m P5
€ 45 (inclusief level patch en diploma)

G1 t/m G5
€ 50 (inclusief level patch en diploma)

Lidmaatschap IKMF
€ 27,50 (tegelijk met inschrijving bij je school regelen, wacht niet tot de test)

Betalingen vinden plaats via iDeal 

Voorwaarden voor deelname

 • 45 reguliere lessen voor P1 level (minimaal 4 maanden, 2 uur per week trainen).
 • 65 reguliere lessen per elk opvolgend P level (6 maanden, bij 2 tot 4 uur per week trainen).
 • Voor G levels geldt een minimale tijd van 96 uur (9 maanden, bij 4 uur per week trainen, Krav4Defense houdt 12 maanden aan.
 • Contributie IKMF vooraf betaald bij aanvang van je Krav Maga training.
 • IKMF paspoort (zit in je P1 examenpakket).
 • Door je instructeur aangemeld voor het examen.
 • Een officieel door de bond verstrekt wit IKMF t-shirt met IKMF logo en nationaal embleem.
 • De officiële zwarte IKMF broek met bies, voorzien van klittenband strook (tbv level patch en examennummer), level patch en een embleem met het IKMF logo (geen combat broeken).


Let op! 

Als aan deze voorwaarden niet is voldaan, kun je niet deelnemen aan het examen. Je kunt voor het witte IKMF NL-shirt, broek en logo bij Krav4Defense terecht of bestellen via kravwinkel.nl.

Wat moet je verder meenemen?

 • Bitje
 • Toque
 • Scheenbeschermers
 • Zaalschoenen
 • Drinken (water, energiedrank)
 • Eten (energiereepjes, banaan)
 • Handdoek


Houd er rekening mee dat het examen langer duurt, naarmate de graad hoger wordt. Zorg ervoor dat je tijdens het examen voldoende eet en drinkt.

Jouw instructeur bepaalt of jij klaar bent voor een leveltest. De tijd in maanden en uren zijn een richtlijn en minimaal.

Je hebt je examen gehaald!

Allereerst gefeliciteerd! Je hebt je eerste level patch. Je bent nu P1. Hoe zit het nou precies met de verschillende gradaties? En wat zijn al die afkortingen en streepjes?