Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen bij Krav4Defense/K4D vind je hieronder! Veel informatie is ook op onze website terug te lezen. Zit het antwoord er niet tussen? Neem contact met ons op.

Is Krav Maga net zoiets als als karate of judo? 

Created with Sketch.

Nee! Bij Krav Maga leer je om vanuit "natuurlijke" reacties, gevolgd door eenvoudige, effectieve, realistische, niet aan sportregels gebonden en in de praktijk bewezen bewegingen jezelf te verdedigen.

Waarom Krav Maga?

Created with Sketch.

Krav Maga is een investering in jezelf en naasten. Je moet het vergelijken met een zwemdiploma, basisschool, rij- beroepsopleiding, universiteit of je carrière. We helpen en motiveren mensen zichzelf en anderen te verdedigen. Fit worden én te blijven. Discipline op te bouwen. Je wordt daarnaast onderdeel van een groep met mensen die hetzelfde doel nastreven.

Moet ik een proefles nemen of kan ik meteen lid worden?

Created with Sketch.

Voor inschrijving adviseren wij je eerst een proefles te nemen om kennis te maken met het systeem, Krav4Defense, de instructeurs en de medestudenten. Door het zelf te ervaren kan je ook wat ons betreft de juiste keuze maken. Tijdens de proefles train je mee met de beginnersgroep en wij zullen over het algemeen meerdere technieken behandelden.Tijdens de kennismaking heb je altijd de gelegenheid om verdere vragen te stellen aan de instructeur. Bestaande leden betrekken je actief in onze lessen. Een proefles is gratis en dient vooraf per email te worden bevestigd. Schrijf je in voor een proefles

Kan ik direct beginnen met Krav Maga?

Created with Sketch.

Ja, bij Krav4Defense kan je na een proefles direct instromen in de bestaande groepen. Het examen moment is wel afhankelijk van de instroom datum en inschrijfdatum bij de IKMF.

Wat kan ik verwachten als ik start?

Created with Sketch.

Beginnen na de eerste proefles is wennen. Je bent (waarschijnlijk) onbekend met de termen, leden, instructeurs en het fysieke contact. Je lichaam moet zich aanpassen op de wijze van trainen. Je gewrichten, spieren, pezen en daarbij het spiergeheugen moet zich opbouwen. Stevig vastpakken, wegduwen, en wisselende trainingspartners. Je uitleven op trapkussens of bokszak. Alles is vaak nieuw als je geen vecht- en.of sportachtergrond hebt. De omschakeling van comfortzone naar bedreiging of aanval brengt je in een 'stressvolle' situatie.

Wat zijn de kosten van een lidmaatschap?

Created with Sketch.

Een lidmaatschap bij Krav4Defense kost € 45 per maand. Hiervoor kunt je twee avonden per week trainen (op maandag- en woensdagavond). Hoe hoger het level hoe meer uren je kunt trainen voor dit bedrag. Bij inschrijving moet de eerste twee maanden inclusief inschrijfgeld € 15 vooruit betaald worden. Daarnaast moet u ook inschreven zijn bij de IKMF en dit kost € 25 per kalenderjaar (per 2023 €27,50).


Vanaf welke leeftijd wordt er Krav Maga gegeven?

Created with Sketch.

Krav4Defense geeft reguliere lessen aan volwassenen 18 jaar en ouder (in overleg vanaf 16 jaar instromen bij de volwassenen). Ben je jonger dan 16 jaar? Per mei 2019 werken Krav4Defense en TryForce samen en bieden Krav Maga voor de leeftijden 5 t/m 15 jaar oud in Hoofddorp. Neem contact op met TryForce

Samenwerking Krav4Defense en TryForce

Created with Sketch.

De instructeurs van Krav4Defense geven naast hun werk in de avond 6+ lessen per week aan volwassenen en kunnen op dit moment helaas geen aparte lessen voor kids geven.

Krav4Defense is daarom een samenwerking aangegaan met onze bekende IKMF trainingsmaatjes (tevens expert levels) van TryForce. Vanaf nu sturen wij de kids (leeftijd 5 t/m 15 jaar) met vertrouwen door naar TryForce die conform afspraken en IKMF kwaliteitsnormen en waarden kids lessen gaan verzorgen in Hoofddorp.

Zodra je 16 jaar jong bent geworden sluit je (startmoment uiteraard in overleg met beide scholen) aan bij Krav4Defense in Hoofddorp. 

Ongeacht de leeftijd van de Kravisten, beide scholen registreren haar leden bij de bond, evenals het afnemen en certificeren van IKMF level tests, IKMF diploma's en IKMF paspoorten. Dit geeft elk lid een duidelijk overzicht van waar hij of zij staat en op welk niveau hij of zij ook later als volwassene in een volwassenen groep kan aansluiten. Dit alles om een effectief Krav Maga niveau en een hoogstaande vorm van kwaliteit en verbondenheid te waarborgen.

Wat zijn de lestijden?

Created with Sketch.

We trainen op maandag- en woensdagavond vanaf 19.00 uur. Meer informatie over de lestijden

Is Krav Maga een vechtsport?

Created with Sketch.

Nee, de algemeen bekende vechtsporten in Nederland zijn Judo, Karate, Aikido, Jiujitsu, BJJ, MMA, Muay Thai en (kick)boksen. Bij deze vechtsporten zijn vooraf vastgestelde regels en afspraken gemaakt en vind plaats in een gecontroleerde omgeving, hetzij de mat, octagon of een ring. Je hebt één duidelijke tegenstander van gelijk formaat. 

Bij zelfverdediging zijn er geen regels of afspraken. De aanval of bedreiging vindt plaats buiten de trainingsruimte (dojo), in een onbekende omgeving of situatie. Vaak met meerdere tegenstanders en soms wisselend wapengebruik. Er is geen puntentelling, sierlijke gevechtskunst of scheidsrechter die er aan te pas komt. Er valt niets te winnen. Je wordt als slachtoffer uitgekozen. Aanvallers moeten zo snel mogelijk proportioneel ‘uitgeschakeld’ worden zonder gebruik van overmatig geweld. Lees onder de veelgestelde vragen verder over dit onderwerp.

Zijn vechtsport technieken niet te gebruiken om jezelf te verdedigen? Jawel, sommige technieken kan je goed toepassen. De opgebouwde vechtmentaliteit en het incasseringsvermogen is verder een pluspunt wat ook een belangrijk onderdeel is van zelfverdediging.

Zijn er ook nog bijkomende kosten om Krav Maga te beoefenen?

Created with Sketch.

Ja, net als bij andere sportieve bezigheden zijn er nog bijkomende kosten. Denk hierbij aan zaalschoenen, kleding en beschermers. De kosten van deze artikelen kun je deels terugvinden in onze winkel. Ook zijn er de leveltest kosten en kun je je voorstellen dat deelname aan (speciale) seminars kosten met zich meebrengen. Als IKMF lid krijg je korting op deze IKMF seminars.

Moet je speciale kleding aan tijdens de lessen?

Created with Sketch.

Ja, het Krav Maga trainingstenue bestaat uit een zwarte IKMF broek, wit IKMF t-shirt of K4D clubshirt met schone zaalschoenen en het verplichte bitje en de toque. Deze artikelen kun je terugzien in onze winkel. Afhankelijk van level en trainingen komen er ook nog beschermers bij (denk aan MMA gloves en scheenbeschermers). De schoenen die het meest gebruikt worden zijn indoor basketbal, fitness, crossfit, worstel of andere zaal schoenen zolang je er maar lekker op kunt bewegen en er geen scherpe of gevaarlijke delen aan zitten. Zo nu en dan trainen we ook (buiten) in je dagelijkse werkkleding. Dit wordt vooraf aangegeven.

Trainen wij door tijdens vakanties?

Created with Sketch.

Ja, op de kerstvakantie na. Wij zijn dan twee weken gesloten. Tijdens de zomervakantie trainen wij zes weken buiten in het Haarlemmermeerse bos. Meer informatie hierover volgt na lidmaatschap.

Hoe ziet het IKMF Krav Maga examenuniform eruit?

Created with Sketch.

Het examentenue bestaat uit een wit IKMF t-shirt dat in de zwarte IKMF broek met Krav Maga logo (en na je examen met level patch) gedragen wordt. De level patch wordt onder het Krav Maga logo op de linkerbroekspijp ter hoogte van het kruis gedragen.

Moet ik een vechtsportachtergrond hebben?

Created with Sketch.

Nee, Krav Maga is bij uitstek geschikt voor mensen zonder enige gevechtssport ervaring en zijn doorgaans ook een eye opener voor mensen met ervaring. Soms is het juist een voordeel als je niet gehinderd wordt door een minder reële achtergrond en is het ook goed om je juist met je achtergrond open te stellen voor realistische situaties en oplossingen die doorgaans in andere sporten of systemen niet worden belicht.

Wat is de opzegtermijn?

Created with Sketch.

Wij werken niet met jaarabonnementen en hebben een opzegtermijn van een maand. Geef je aan te willen stoppen op bijvoorbeeld 15 januari, dan is de laatste betalende maand februari en eindigt je lidmaatschap per 1 maart. In de maand opzegtermijn kan je altijd blijven trainen. Opzeggen gaat via de email.

Zelfverdediging. Strafbaar of niet?

In een situatie van acute bedreiging of fysiek geweld denk je niet altijd direct aan de juridische gevolgen van je eigen optreden. Je mag jezelf, anderen en je bezittingen verdedigen als je slachtoffer dreigt te worden. Het kan wel zijn dat je dan iets doet dat strafbaar is. Het toepassen van geweld is strafbaar in Nederland. Er bestaat geen ‘recht’ op zelfverdediging. Je kan alleen een beroep op noodweer doen. Mocht je in deze situatie terecht komen neem dat contact op met een juridische specialist.