Gradaties

Voor elk niveau is een lesprogramma opgezet. Men dient over specifieke kennis te beschikken voor het behalen van elke graduatie. Voor het behalen van een opvolgend level moet een examen worden afgelegd waarin tevens de eerdere technieken worden herhaald. Hierdoor wordt een brede basis gegarandeerd. Hoe hoger het niveau, des te langer het examen zal duren. Tijdens het examen wordt getest op technisch-, theoretisch- en tactisch niveau binnen de verschillende onderdelen van de zelfverdediging en het gevecht. 

Practitioner

Gradaties P1 tot en met P5 zijn de student niveaus en vormen de meerderheid van de Krav Maga gemeenschap. Na P5 volgt G1 tot en met G5. Om het graduate niveau te bereiken, moet de student een vaardigheid in alle P-niveau technieken beheersen.

Naar P1 zit er minimaal 45 uren (4 á 5 maanden bij 3 uur per week trainen). Bij P2 t/m P5 zit er minimaal 65 lessen (5 á 6 maanden bij 3 uur per week trainen). Vakantie perioden en verzuim uren niet meegerekend.

Graduate

De meerderheid van de instructeurs is in het bezit van een Graduate niveau en is civiel instructeur. Om instructeur te worden, is het met succes doorlopen van de instructeursopleiding een vereiste. Het behalen van een graduate niveau betekent niet dat je automatisch instructeur bent. De graduate syllabus bouwt ook voort op de practitioner syllabus door zich meer te richten op het ontwikkelen van vechtvaardigheden.

Bij P5 t/m G5 minimaal 96 uren en een minimale tijd van 9 maanden tussen de level test. Vakantie perioden en verzuim uren niet meegerekend. Krav4Defense houdt 12 maanden aan.

Expert

De expert niveaus hebben vooral betrekking op meer geavanceerde militaire technieken en geavanceerde sparring- en vechtvaardigheden. Mensen die in het bezit van een expert niveau geven in veel gevallen ook les in andere sectoren, zoals defensie en wetshandhaving in aanvulling op burgers. Om expert niveau te behalen moet men vaardigheid tonen in alle practitioner en graduate technieken en over uitstekende vechtvaardigheden beschikken.

Tussen G5 en E1 zit minimaal één jaar. Twee jaar tussen E1 en E2. Drie jaar tussen E2 en E3. Vier jaar tussen E3 en E4. Vijf jaar tussen E4 en E5.


  • Voor het behalen van E1 dient met de CIC gedaan te hebben.
  • Voor het behalen van E2 dient met kids of women specialisatie te hebben gedaan.
  • Voor het behalen van E3 dient men VIP security course van de IKMF gedaan te hebben.
  • Voor het behalen van E4 dient men law enforcement course van de IKMF gedaan te hebben.
  • Voor het behalen van E5 dient men militairy instructor course van de IKMF gedaan te hebben.

Master

Na Expert 5 is er de rang van master. Deze rang is echter voorbehouden tot slechts een zeer klein aantal personen en enkel voor hen die hun leven wijden aan Krav Maga en een waardevolle bijdrage hebben geleverd in het Krav Maga onderwijs en het ontwikkelen van het systeem. Er is een persoon in de wereld die binnen de IKMF de rang master heeft. Weet jij wie?

Is jouw Krav Maga level gerechtvaardigd?

Stel jezelf eens de volgende vragen. Hoe lang heb ik voor mijn Krav Maga level getraind? Een minimumvereiste tussen niveaus is belangrijk, de gewenste tijd is een minimum van 5 maanden. Welke training(en) heb je ondernomen om jezelf voor te bereiden op de examens? Heb je zo nu en dan getraind of wekelijks twee of drie uur per week ter voorbereiding op je examen. Je moet het gevoel hebben dat je alle technieken onder de knie hebt. De instructeur moet in staat zijn om te zeggen dat je er klaar voor bent of niet. Je moet zeker niet met een gevoel van ongeduld de beslissing nemen om je examen te vroeg af te laten nemen.